TERUGBLIK

Audite Nova bestaat in 2017 precies 50 jaar! Op zaterdagmiddag 18 maart vierden wij ons tiende lustrum met Beats and Breath: een modern programma met orgel en percussie. Het programma werd tweemaal uitgevoerd in de Hervormde Kerk in Groesbeek.

Wij zongen de volgende werken:

Jaakko Mäntyjärvi – Psalm 150 in grandsire triples
James MacMillan – A new song
James MacMillan – Chosen
John Tavener – Mother and child
Peteris Vasks – Piedzimsana
Samuel Barber – A stopwatch and an ordnance map
Peteris Vasks – Mate saule
Charles Ives – Psalm 90

Wij werden hierbij begeleid door Dirk Luijmes op orgel en harmonium en Henri Rijken op marimba, pauken en tamtam. Zij verzorgden ook samen een intermezzo: Ihre Uhren gehen anders van de Zwitserse componist Heinz Marti.

Het bijzondere zat in de keuze voor modern-hedendaags repertoire, maar zeker ook in de combinatie met slagwerk en orgel. Slagwerk gebruik je als koor niet alle dagen, dan moet er iets dramatisch aan de hand zijn. Dat was hier zeker het geval. We zongen over de geboorte van een mens (ook van Jezus), over de eerste adem dus, en over het ontstaan van de aarde en van de machtige zon die leven brengt en door de wolken breekt. Het was dus een concert met een sterke emotionele lading en met extreme verschillen in bezetting (met slagwerk of met orgel, maar ook in het koor: we zongen stukken voor vier maar ook voor zestien stemmen), in klanksterkte en in ritmiek.

Het is uitdagend repertoire dat laat zien waar Audite Nova na 50 jaar staat.