TERUGBLIK – Op 17 december gaf Audite Nova in de Titus Brandsma Memorial aan het Keizer Karelplein een kerstconcert. We zongen typische kerstliederen over het mysterie van de geboorte van Jesus, maar ook liederen die misschien meer bij de Advent passen en die het verlangen naar de nabijheid van God uitdrukken. Daarnaast zongen we twee lofliederen.

De oude meesters Bach en Gabrieli waren beiden met twee motetten vertegenwoordigd.  Van Bach zongen we het schitterende dubbelkorige ‘Komm, Jesu, komm’ en het virtuoze ‘Lobet den den Herrn’. Van Gabrieli klonk eveneens een dubbelkorig motet, ‘O magnum mysterium’, onweersproken een van zijn mooiste stukken. Nijmegen heeft geen San Marco maar we wilden ook in de Memorial-kerk de ruimtelijke werking van dit motet eer aandoen. Ook zongen we van hem een achtstemmig ‘Jubilate’.

Van Grieg zongen we een romantisch loflied op Maria. Maria is ook het thema van het befaamde ‘Bogoroditse’ van Rachmaninov, in de Russische traditie. Zeer brits is het anthem van Howells ‘Like as the heart…’.

Uit deze jonge eeuw klonken zeer verstaanbare stukken van Hillier (‘There is no rose’ , voorafgegaan door een middeleeuwse versie), van de Noorse Ola Gleilo (‘O magnum mysterium’, met cello) en een opdrachtstuk van K.L.O. Elbers, op dezelfde tekst. Het laatste werk werd begeleid door een mobieltje met de muzikale app ‘SphereTones’. Een bijzondere combinatie.