J.S. Bach Hohe Messe

Nijmegen, Titus Brandsma Gedachteniskerk, 12 februari 2023 om 14:30 uur

Nijmeegs Kamerkoor Audite Nova vierde haar 55-jarig bestaan met de uitvoering van de complete Mis in b klein, de ‘Hohe Messe’ van J.S. Bach.

Dit concert wordt gesponsord door het Prins Bernhard Cultuurfonds

De Mis in b klein is bekend geworden als de ‘Hohe Messe’. Bach stelde deze mis aan het eind van zijn leven samen. Hij gebruikte voor bijna elk deel een eerdere compositie van zijn hand. Daarmee is de mis een compilatie van zijn beste werken. 

Tussen het Kyrie en het Dona nobis pacem klinken veertien delen voor vier-, vijf-, zes- tot zelfs achtstemmig koor. De koorstukken worden afgewisseld met negen prachtige aria’s en duetten met een brede waaier aan instrumentale solo’s. 

De onvoorstelbare afwisseling van stijlen binnen één mis vraagt veel virtuositeit van de zangers en instrumentalisten. 

Onder leiding van Hebe de Champeaux hebben wij het beste uit onszelf naar boven gehaald. Het koor werkte hiervoor samen met solisten Elisabeth Blom (sopraan), Hebe de Champeaux (alt), Dolf Drabbels (tenor) en Jussi Lehtipuu (bariton).

De orkestbegeleiding lag in handen van Ensemble Sequenza uit Nijmegen. Het ensemble speelt met veel plezier en op hoog niveau werken van Bach en tijdgenoten, afgewisseld met modernere composities. Voor het ensemble zijn de oude uitvoeringspraktijken uitgangspunt zonder al te recht in de leer te zijn. 

Het orkest werd hierbij vakkundig ondersteund door Pauline Schenck op zowel orgel als klavecimbel.

Hieronder is het programmaboekje voor dit concert te lezen.

Locatie:
Titus Brandsma Gedachteniskerk, Keizer Karelplein 19, 6512 CJ Nijmegen

Datum en tijd: 
Zondag 12 februari 2023 van 14.30 – 17.00 uur